Zupa pomarańczowa z marchewką przygotowana przez kucharzy pubu Flower Power wygrała w konkursie zorganizowanym w ramach wczorajszego IV Międzynarodowego Festiwalu Zupy w Krakowie. Jurorzy, którym przewodniczył Piotr Bikont, ocenili 27 zup. Drugie miejsce przyznali cebulowej z galerii Bez Atu, trzecie zajęła zupa-krem ze świeżych ogórków, serwowana w pubie Królicze Oczy. Wyróżnienie przyznano szpinakowej z baru Szynk.
Nagrodami były dyplomy ze Złotą, Srebrną i Brązową Paterą.
W konkursie mógł wystartować każdy. Indywidualni uczestnicy musieli przygotować minimum 10 litrów zupy, a restauratorzy 30 litrów. Do próbek ocenianych przez jurorów trzeba było dołączyć przepisy.
IV Międzynarodowy Festiwal Zupy odbywał się na Placu Nowym na krakowskim Kazimierzu. Do stoisk, przy których częstowano zupami, ustawiały się ogromne kolejki. Były zupy polskie i orientalne, swojskie żurki, botwinki i kapuśniaki, ale także zupa seczuańska ostro-kwaśna, chmielowa i z lubczyka.
Idea Festiwalu Zupy przywędrowała do Krakowa z Francji. Jego organizatorami są: Stowarzyszenie Attacafa i krakowski Teatr KTO.