Andrzej Kulka » Przewodnik - Europa » Chorwacja
Chorwacja



Kuchnia

Gastronomia chorwacka łączy to, co nabyte z zewnątrz z tym, co jest lokalną tradycją. Dzięki temu powstały tu całkiem nowe i niepowtarzalne smaki, który pozostają w pamięci podróżnych na długo.

W zależności od wpływów, kuchnia poszczególnych regionów różni się od siebie. I tak:

Kuchnia dalmatyńska zawdzięcza dużo wpływom włoskim. Bardzo znane jest danie, pochodzące z okolic Sibeniku, "Visovaczkie Begavice". Jest to ostra potrawa z młodej baraniny i kwaśnego owczego mleka.
Region ten preferuje ryby i inne owoce morza oraz oliwę. Dania są tu głównie gotowane lub smażone.

Kuchnia istryjska charakteryzuje się przewagą dań gotowanych nad smażonymi. Używa się tu wiele przypraw, ryb oraz oleju oliwnego.

Kuchnia sławońska odróżnia się dużym spożyciem mięsa – głównie wieprzowego i cielęcego. Mięsa często się wędzi – powstają w ten sposób różnego rodzaju szynki i regionalny "kulen". Najbardziej typową potrawą tego rejonu jest zupa rybna – "riblji paprikos".

Lika cechuje się nieostrymi daniami. Najczęstszymi produktami tutejszej gastronomii są: baranina, kapusta, ziemniaki oraz produkty mleczne. Popisowym daniem jest "ispod poke" – baraniana pieczona w specjalnej żelaznej formie.

Kuchnia Zagorje łączy wpływy austriackie, szwajcarskie, włoskie i węgierskie. Korzysta z produktów mlecznych i często tworzy się dania z ciast. Typowa potrawa to indyk z blinami – „purica s mlincima”. Spośród ciast wyróżnić należy: "strukli", "orehnjaca", "bucnica" i "zamorska zlevka".

Dla miłośników kuchni międzynarodowej oczywiście tez się cos znajdzie. Tak jak w każdym państwie nastawionym na turystykę, w wielu restauracjach serwowane są dania typowe dla różnych rejonów tak Europy, jak i świata.

Skoro mowa o kuchni, nie można nie wspomnieć o winach, które w Chorwacji mają swoje specjalne miejsce.

Nad morzem najczęściej uświadczyć można wina czerwone. W Istrii najbardziej znany jest "teran", "merlot", "kabernet". W Dalmacji – "opolo", "plavac", "dingacz" i "postup".

Pomorze cechują wina białe, spośród których wyróżniają się: "malvazija", "poszyp", "kujundżusza" oraz "biały muskat".

Kontynentalna Chorwacja stawia na takie wina jak: "graszewina", "raliewina" burgundac" i "traminac".

Co przydać się może w niejednej chorwackiej restauracji – chorwackie "na zdrowie" to "zivjeli"...

Relaks i sport w Chorwacji

To, czym Chorwacja może zachęcić turystę do odwiedzenia właśnie jej, są bez wątpienia źródła termalne i mineralne. Korzystanie z nich jest doskonałym sposobem na wypoczynek połączony z dbaniem o zdrowie ciała i ducha…
Najsłynniejsze miejsca to uzdrowiska Verazdińskie, Tuheljske, Stubicke, Krapinske. Poza tym warto odwiedzić uzdrowiska w Lipiku, Daruvarze oraz w Topusku.
Będąc na wybrzeżu Chorwacji można korzystać ze źródeł w takich miastach jak: Umag, Opatija, Crikvenica, Veli Losinj, Hvar, Makarska czy Vela Luka.
W głębi Istrii najbardziej znanym uzdrowiskiem są Istarske Toplice.

Chorwacja umożliwia dogodne warunki dla uprawiania myślistwa. Oczywiście trzeba mieć specjalne uprawnienia.
W Sławonii i Bavanji można polować na jelenie, sarny, dziki, kuny, łasice, bażanty, przepiórki, dzikie gęsi oraz kaczki.
Gorski Kotar to wyśmienite miejsce dla łowczych kozic, wilków i cietrzewi.
Kozice występują także w Dalmatyńskim Zagorze oraz w mieście Biokovo.
Półwysep Peljesac to raj dla myśliwych muflonów.
W Istrii można napotkać głównie drobną zwierzynę oraz ptactwo łowne. Natomiast na wyspie Cres i Losinj - jelenie.

Ze względu na znajdujące się w Chorwacji góry, które leżą bardzo blisko morza, Chorwacja jest doskonałym miejscem do uprawiania wspinaczki górskiej. Najlepsze warunki są w Parku Narodowym Risnjak oraz w takich miastach jak: Velebit, Biokovo. Oczywiście można się wspinać także w górach Gorskiego Kotaru.

Źródło: informacja własna
<< wstecz 1 2 3 4 dalej >>
Przewodnik - Europa
WARTO ZOBACZYĆ

Czechy: Ołomuniec
kontakt
copyright (C) 2004-2005 Andrzej Kulka                                             powered (P) 2003-2005 ŚwiatPodróży.pl