Kuchnia Dalmacji swoim wyborem produktów i sposobem ich przygotowania spełnia wymagania wszystkich zaleceń żywieniowych i porad lekarskich o zdrowym i zrównoważonym żywieniu. W kuchni dalmatyńskiej gospodyni prawie zawsze można znaleźć: różne rodzaje ryb, małż i raków, kałamarnice, kalmary i mątwie, oliwę z oliwek, świeże i konserwowane oliwki, warzywa, dzikie i aromatyczne zioła, migdały, figi i winogrona, miód, rodzynki i owoce cytrusowe.
Jeśli chodzi o mięso, to bezkonkurencyjny jest dalmatyński pršut, szynka wędzona i suszona na wietrze zwanym bura, serwowana z owczym serem, oraz pieczona jagnięcina.
Do wszystkiego należy dodać wino, białe lub czerwone. Przy czym trzeba pamiętać, że niektóre z chorwackich win są zaliczane do pierwszej dziesiątki win na świecie.
Ryba: "gradele", "lešo", "brodet"
Brodet - przygotowuje się z różnych rodzajów ryb (škarpina - Scorpaena scrofa), które kroi się na kawałki i podsmaża z posiekaną cebulą. Potem gotuje w naczyniu kamionkowym na małym ogniu z czosnkiem, pietruszką, liściem laurowym i pomidorami aż ryba zmięknie i oddzieli się od ości. Do brodetu, jako dodatek, podaje się mamałygę - danie z mąki kukurydzianej.
Krewetki i małże "na buzaru"
Małże, ostrygi i krewetki przygotowuje się w Dalmacji <i>na buzaru</i>. Wkłada się je do naczynia, posypuje siekaną pietruszką, czosnkiem i tartą bułką, soli, pieprzy oraz polewa winem i oliwą. Gotowane na dużym ogniu puszczają sok, w którym gotują się aż do otwarcia skorupek. Podaje się je we własnym sosie lub z mamałygą.
Słodycze
|
Fritule |
Dalmatyńskie słodycze przygotowuje się z owoców południowych, suszonych fig, miodu oraz rodzynek i migdałów, do których dodaje się jajka i likiery. Niektórych z nich, jak rožata i fritule, nie można dostać nigdzie poza Dalmacją. Przysmak rožata przygotowuje się z jajek, mleka i karmelu; jest szczególnie lubiany w południowej Dalmacji.
Fritule - robi się z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i likieru, formuje w kulki wielkości śliwek i smaży na gorącym oleju. Na niektórych wyspach można znaleźć odmianę <i>frituli-kroštule</i> - słodycze z identycznego lub bardzo podobnego ciasta, które doświadczona kucharka specjalną techniką formuje na dłoni w długie paski, które potem smaży się na gorącym oleju.
Wina
|
Dalmatyńskie wina są znane już od czasów antycznych, a wiele z nich wytwarza się z rodzimych szczepów winogron. Każda wyspa posiada winorośle i wina charakterystyczne tylko dla niej, a zdjęcie winnicy z Primoštenu, gdzie uprawia się autochtoniczny gatunek czerwonego wina babić, stoi przed budynkiem Organizacji Narodów Zjednoczonych.
W północnej Dalmacji serwuje się wina Babić i Merlot oraz wino Opol rose z szibenickich winnic. Na Pelješcu, półwyspie win, wytwarza się słynny Postup i Dingač zaliczany do 10 najlepszych win na świecie, a takze Kneževo i Carsko vino oraz wybitne wino Sveta Ana.
Na wyspie Brač z winogron plavac wytwarza się wina Plavac i Opolo, a wyspa z największą ilością gatunków winogron oferuje wina Faros, Ivan Dolac, Zlatni plavac, Bogdanuša, Pelegrin, Dobrogost i Parč oraz Drnekuša.
Na Korčuli produkuje się trzy wspaniałe białe wina: Pošip, Maraština i Grk i czerwone wina Plavac i Admiral. Z wyspy Vis pochodzi natomiast delikatesowe wino Vugava; Lastovo słynie z win Ladesta i Augusta insula. Prócz wymienionych win specjalnością Dalmacji jest deserowe wino Prošek o specyficznym słodkim i wyrazistym smaku.
Źródło: Adriatica.net
Materiały dostarczyło
biuro adriatica.net
warto kliknąć
|