29 sierpnia już po raz czwarty odbyło się Wrocławskie Święto Mąki. Tematem wiodącym tej cyklicznej imprezy jest chleb i mąka wrocławska. Gromadząc w jednym miejscu wrocławskich piekarzy organizatorzy starają się popularyzować fragment zapominanej i nieznanej młodym ludziom historii tradycji piekarskiej, która miała swoje powojenne korzenie właśnie we Wrocławiu.
Patronat honorowy nad imprezą objął Pan Hrabia Wojciech Dzieduszycki - założyciel i dyrektor Technikum Spożywczego mieszczącego się dawniej w siedzibie Hotelu Tumskiego.
Impreza miała charakter piknikowo-rodzinny. Formuła Święta zakładała, iż motywem przewodnim jest mąka i wyroby z nią związane - dlatego główną atrakcję stanowiły zaproszone piekarnie i ciastkarnie. Ich pięknie zaaranżowane stoiska oraz wspaniałe wyroby wzbudziły duże zainteresowanie wrocławian. Licznie przybyli goście mieli możliwość uczestniczenia w różnorodnym programie przygotowanym przez organizatorów.
Bolesławiecka Drużyna Rycerska "Syrokomla:" zaprezentowała pokaz walk rycerskich oraz przeprowadziła turnieje łucznicze, Teatr "Piotruś Pan" zabawiał młodszą publiczność organizując wiele zabaw i konkursów, swój program artystyczny przedstawiły: Kwartet Smyczkowy "Sordino" oraz Zespoł "Retro", zaś garncarze z Manufaktury "Błotny" pokazali, w jaki sposób tradycyjnymi metodami produkuje się wyroby garncarskie.
Tegoroczne święto zlokalizowane zostało na terenie Ogrodu Botanicznego. Niezwykle piękna i bogata roślinność Ogrodu o tej porze roku w połączeniu z niepowtarzalnym urokiem stoisk piekarniczych stworzyły niezwykłą oprawę tej imprezie.