Andrzej Kulka » Świat » Indonezja
Indonezja



Zakupy

Indonezja to wyjątkowe miejsce nawet pod względem zakupów. Można bez obaw powiedzieć, że upominki, jak również inne przedmioty, są prawdziwym dziełem sztuki. Można tu nabyć tak typowe rzeczy dla tego regionu, jak wspaniałe lalki, porcelanę, antyki oraz batik.

Na Bali kupić można współczesne lub tradycyjne rzeźby drewniane, niewielkie broszki, zdobione sukienki oraz kolorowe narzuty na łóżko.

Ze sprzedaży etnicznych mebli słynie Yogyakarta, Kudus oraz Demak.

Batik i tradycyjne stroje można nabyć w Yogyakarcie, Solo, Cirebon oraz Pekalongan.

Etniczne tekstylia zwykle kupuje się w Sumbawie i Sumbie.

Prócz tego, Jakarta i inne duże miasta posiadają współczesne pasaże handlowe, w których całe piętra poświęcone są indonezyjskiemu rękodzielnictwu.

Natomiast tradycyjne targowiska są na ulicach Surabaya w Jakarcie. Można tu nabyć oryginalną chińską porcelanę oraz holenderskie antyki.

Kuchnia

Indonezyjska kuchnia opiera się w dużej mierze na takich owocach, jak: arbuzy, mango, papaja, banany, karambola, awokado, rambutan oraz durian.

Będąc na indonezyjskich wyspach warto spróbować słynnego "satay". Są to szaszłyki z marynowanego mięsa grilowanego nad węglem drzewnym, podawane z sosem orzechowym lub ostro – słodkim sosem sojowym. Mięso może być wołowe, z kurczaka lub z baraniny.

Bardzo często spożywa się tu świeże krewetki na parze lub smażone na maśle. Warto zjeść kraby w papryce z chili lub sosem curry.

"Gado – gado" to indonezyjska wersja pełnowartościowej sałatki. Można w niej znaleźć gotowany szpinak, rukiew wodną, długą fasolę, krojony ogórek. Podawana jest z ostrym sosem orzechowym, z chili lub bez.

"Nasi tumpeng" to wyjątkowe danie z gotowanego ryżu w kurkumin. Wokół podawane są pieczone kurczaki, krewetki i inne. Podczas specjalnych okazji goście poprzez zjedzenie tej właśnie potrawy przekazują najlepsze życzenia osobie, dla której zorganizowana zastała uroczystość.

Prócz tradycyjnej kuchni indonezyjskie, można w różnych restauracjach i hotelach skosztować specjałów chińskich, japońskich, koreańskich, wietnamskich oraz europejskich.

Przydatne informacje

Paszport i wiza:
Wymagany jest paszport ważny minimum 6 miesięcy od momentu przybycia plus bilet z portem docelowym poza Indonezją lub powrotny. Wizy są wydawane naq maksymalnie 60 dni. Ich koszt to za wizę od 1 do 30 dni – 30 USD lub za wizę od 30 do 60 dni – 40 USD. Wydanie wizy trwa trzy dni. Wiza jest ważna przez trzy miesiące.

Ambasada Republiki Indonezji:
Ul. Estońska 3/5
03-903 Warszawa
Tel.: 22/617-51-79; 22/617-51-08

Szczepienia:
Nie ma obowiązkowych szczepień. Zaleca się jednak szczepienie przeciwko durowi brzusznemu i cholerze. Wymagane są jednak sczepienia jedynie od osób z zagrożonych terenów przeciwko żółtej febrze.
Często zdarzają się odwodnienia i oparzenia słoneczne.

Przejścia graniczne:
Lotniska: Medan, Batam, Pekanbaru, Padang, Dżakarta, Bali, Manado, Ambon, Biak, Kupang, Pontianak, Balikpapan, Surabayi
Porty morskie: Medan, Batam, Dżakarta, Surabaya, Semarang, Riau, Bali, Manado, Ambon

Odprawa celna:
Można wwieźć maksymalnie 1 litr alkoholu, 200 papierosów lub 50 cygar lub 100 gram tytoniu. Nie ma ograniczeń do wwozu i wywozu zagranicznej waluty, ale wwóz i wywóz waluty indonezyjskiej (Rupiah – Rp) ograniczony jest do maksymalnie 5 milionów.

Źródło: informacja własna
<< wstecz 1 2 3 4 5 6
Świat
WARTO ZOBACZYĆ

Papua NG: Ludzie Sepiku
kontakt
copyright (C) 2004-2005 Andrzej Kulka                                             powered (P) 2003-2005 ŚwiatPodróży.pl