HAWAJE
04:30
CHICAGO
08:30
SANTIAGO
11:30
DUBLIN
14:30
KRAKÓW
15:30
BANGKOK
21:30
MELBOURNE
01:30
Ogłoszenie niepłatne ustawodawcy Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji zwiazanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania tresci wyswietlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk ogladalnoœci czy efektywnoœci publikowanych reklam. Użytkownik ma możliwoœć skonfigurowania ustawień cookies za pomocš ustawień swojej przeglšdarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwoœć wyłaczenia cookies za pomoca ustawień swojej przegladarki internetowej. /// Dowiedz się więcej
 
Mapy: | Afryka | Ameryka Pd. | Ameryka Pn. | Antarktyda | Australia | Azja | Europa | Polska
  ŚwiatPodróży.pl » Żywność » Żywność liofilizowana
Żywność liofilizowana



Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie, a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Liofilizacji poddać można każdy produkt spożywczy - warzywa, mięsa, owoce, grzyby, ryby, sery, jogurty. Proces liofilizacji pozbawia produkty zawartej w nich wody niemal w 100%. Dzięki temu stają się one bardzo lekkie, przez co doskonale nadają się na regatowy jacht, kajak, wyprawę rowerową czy wysokogórską, gdzie liczy się każdy kilogram.

Produkty pozbawione w ten sposób wody stają się kruche i w dotyku przypominają bardzo lekki styropian. Na przykład liofilizowane owoce, które można spożywać po uwodnieniu, doskonale smakują także na sucho - jako chrupki owocowe.

Interesujący jest sposób przygotowania tą metodą dań obiadowych. Potrawę przygotowuje się w sposób tradycyjny, wykorzystując do tego najwyższej jakości składniki - np. mięso musi być bardzo chude, ponieważ tłuste źle przechodzi proces liofilizacji, a tłuszcz szybko jełczeje. Po ugotowaniu potrawy, poszczególne jej składniki (ryż, kasza, makaron, mięso oraz warzywa) zostają od siebie oddzielone, ponieważ muszą być poddane procesowi liofilizacji w różnych warunkach (temperatura i ciśnienie).

W procesie liofilizacji wszystkie produkty tracą wodę, zachowując barwę, kształt, zapach, smak, kolor, a co najważniejsze witaminy, białka i sole mineralne. Podczas badań stwierdzono, że w procesie liofilizacji znacznie zmniejsza się ilość bakterii chorobotwórczych w produktach spożywczych. Znikoma zawartość wody na poziomie kilku procent, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu żywności. Dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu.

Tak przygotowana żywność, pakowana jest hermetycznie w specjalne torebki, w których może być długo przechowywana. Nie sposób określić terminu przydatności do spożycia, ponieważ dobrze zapakowany produkt nie ma możliwości zepsucia się lub utraty swoich wartości odżywczych. Żywność liofilizowana może przetrwać w każdych warunkach - w wilgoci, w wysokich i w niskich temperaturach - zachowując wartości odżywcze oraz walory smakowe.

Przygotowanie dania do spożycia trwa zaledwie kilka minut. Wystarczy suchą masę przesypać do naczynia, zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut, aż wszystkie składniki uwodnią się i zmiękną. Po uwodnieniu danie takie jest smaczne i pożywne. Nierzadko, aby oszczędzić sobie zmywania, uczestnicy ekstremalnych wypraw zalewali potrawy i jedli je bezpośrednio z torebek.


Źródło: informacja własna

1


w Foto
Żywność
WARTO ZOBACZYĆ

Turcja: Kapadocja
NOWE WYSTAWY
PODRÓŻE

AL 30; Lodowiec Matanuska
kontakt | redakcja | reklama | współpraca | dla prasy | disclaimer
copyright (C) 2003-2013 ŚwiatPodróży.pl