Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie, a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Liofilizacji poddać można każdy produkt spożywczy - warzywa, mięsa, owoce, grzyby, ryby, sery, jogurty. Proces liofilizacji pozbawia produkty zawartej w nich wody niemal w 100%. Dzięki temu stają się one bardzo lekkie, przez co doskonale nadają się na regatowy jacht, kajak, wyprawę rowerową czy wysokogórską, gdzie liczy się każdy kilogram.
Produkty pozbawione w ten sposób wody stają się kruche i w dotyku przypominają bardzo lekki styropian. Na przykład liofilizowane owoce, które można spożywać po uwodnieniu, doskonale smakują także na sucho - jako chrupki owocowe.
Interesujący jest sposób przygotowania tą metodą dań obiadowych. Potrawę przygotowuje się w sposób tradycyjny, wykorzystując do tego najwyższej jakości składniki - np. mięso musi być bardzo chude, ponieważ tłuste źle przechodzi proces liofilizacji, a tłuszcz szybko jełczeje. Po ugotowaniu potrawy, poszczególne jej składniki (ryż, kasza, makaron, mięso oraz warzywa) zostają od siebie oddzielone, ponieważ muszą być poddane procesowi liofilizacji w różnych warunkach (temperatura i ciśnienie).
W procesie liofilizacji wszystkie produkty tracą wodę, zachowując barwę, kształt, zapach, smak, kolor, a co najważniejsze witaminy, białka i sole mineralne. Podczas badań stwierdzono, że w procesie liofilizacji znacznie zmniejsza się ilość bakterii chorobotwórczych w produktach spożywczych. Znikoma zawartość wody na poziomie kilku procent, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu żywności. Dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu.
Tak przygotowana żywność, pakowana jest hermetycznie w specjalne torebki, w których może być długo przechowywana. Nie sposób określić terminu przydatności do spożycia, ponieważ dobrze zapakowany produkt nie ma możliwości zepsucia się lub utraty swoich wartości odżywczych. Żywność liofilizowana może przetrwać w każdych warunkach - w wilgoci, w wysokich i w niskich temperaturach - zachowując wartości odżywcze oraz walory smakowe.
Przygotowanie dania do spożycia trwa zaledwie kilka minut. Wystarczy suchą masę przesypać do naczynia, zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut, aż wszystkie składniki uwodnią się i zmiękną. Po uwodnieniu danie takie jest smaczne i pożywne. Nierzadko, aby oszczędzić sobie zmywania, uczestnicy ekstremalnych wypraw zalewali potrawy i jedli je bezpośrednio z torebek.
Źródło: informacja własna
|